Ekspresowe ciasto, do przygotowania którego potrzebujemy tylko miski i trzepaczki. Można je zrobić z dowolnymi owocami świeżymi lub z puszki a kruszonkę zamienić na galaretkę. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość a podczas pieczenia mocno wyrasta i obłędnie pachnie.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 5 szklanek mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 szklanki kefiru
- szklanka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
- szklanka jagód
na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- żółtko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier, kefir, olej i jajka. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi i przelać do foremki wyłożonej wysoko papierem do pieczenia. Brzoskwinie pokroić i razem z jagodami wyłożyć na ciasto. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec około godziny w 180*C.
Gratuluję występu w programie "Ewa gotuje",akurat oglądałam go i cieszę się,że mogłam Cię widzieć.Tatra wyglądała wspaniale, i pewno tak samo smakuję.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuńproste i jedno ze smaczniejszych ciast :)
OdpowiedzUsuńmniam musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie poszedł do piekarnika
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńJuż w piekarniku, efekt końcowy później
Właśnie poleciało do piekarnika :) U mnie z ananasem :)
OdpowiedzUsuńA mnie mimo trzymania się przepisu,wyszedł zakalec!:(
OdpowiedzUsuń