Klasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 3 opakowania kisielu cytrynowego
- 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
inspiracja
Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki i szarlotki. A Twój wygląda przepysznie :o)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest naprawdę super ! :)
OdpowiedzUsuńA czym blaszke wysmarowac, wylozyc?
OdpowiedzUsuńPapierem do pieczenia
OdpowiedzUsuńDziekuje
UsuńA piec z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńupiekłam,pyszny ,ale zapiast jednego kisielu dodałam cytrynową galaretkę
OdpowiedzUsuńMuszę sobie zapisać -przepis - może kiedyś taki jabłecznik bym przygotował - bo lubię smak cytrynowy i pomarańczowy - a jabłka są dopełnieniem -Nieznajomy
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń