jabłecznik kisielowy


Klasyczny jabłecznik z cytrynową nutą i dużą ilością jabłek. Doskonały do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. 


*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek 
  • 3 opakowania kisielu cytrynowego
  • 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
dodatkowo: 
  • cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

inspiracja

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam jabłeczniki i szarlotki. A Twój wygląda przepysznie :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis jest naprawdę super ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym blaszke wysmarowac, wylozyc?

    OdpowiedzUsuń
  4. upiekłam,pyszny ,ale zapiast jednego kisielu dodałam cytrynową galaretkę

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę sobie zapisać -przepis - może kiedyś taki jabłecznik bym przygotował - bo lubię smak cytrynowy i pomarańczowy - a jabłka są dopełnieniem -Nieznajomy

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piekę Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń