Paszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym.
Składniki:
na ciasto:
- 600 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 100 g masła
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżeczka bazylii
na farsz:
- 1 kg cebuli
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju
dodatkowo:
- jajko
- sezam
- czarnuszka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na kwadrans. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać po dwa przeciwległe rogi. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz