drożdżowe paszteciki z cebulą


Paszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym. 

Składniki:
na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 g masła
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka bazylii
na farsz:
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu 
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
dodatkowo:
  • jajko
  • sezam
  • czarnuszka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na kwadrans. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać po dwa przeciwległe rogi. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C  i piec aż będą złote około 20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz