Wkrótce w ogródkach pojawi się agrest, dlatego już teraz podsuwam przepis na pyszne kruche ciasto z jego dodatkiem. Można użyć także agrestu z kompotu. Słodka kisielowa pianka przełamuje kwaskowaty smak owocu, dzięki czemu ciasto jest naprawdę smaczne.
*foremka 25*34 cm
Składniki
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- 300 g agrestu pokrojonego na połówki
na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 40 g kisielu truskawkowego*
Białka ubić na pianę, powoli wsypywać cukier a na końcu kisiel. Wyłożyć na agrest. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190*C około 40 minut.
Do zrobienia pianki kisielowej użyłam kisielu firmy Master Cook. Świetnie się sprawdził i nadał piance ładny, wyraźny kolor. Duże opakowanie takiego kisielu w dobrej cenie oraz wiele innych produktów cukierniczych możecie kupić tutaj: www.przyprawypremium.pl
bardzo lubię takie ciasta z owocami:) świetnie Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńŚlicznie wygląda z tą różową pianką :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, to zasługa kisielu. Ten akurat ładnie zabarwił pianę, bo różnie to bywa z tymi kisielami. Raz kolor jest bardziej wyraźny, raz mniej.
UsuńUwielbiam owocowe ciasta :o)
OdpowiedzUsuń