ciasto z agrestem i pianką


Wkrótce w ogródkach pojawi się agrest, dlatego już teraz podsuwam przepis na pyszne kruche ciasto z jego dodatkiem. Można użyć także agrestu z kompotu.  Słodka kisielowa pianka przełamuje kwaskowaty smak owocu, dzięki czemu ciasto jest naprawdę smaczne. 

*foremka 25*34 cm
Składniki
 na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 2  łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • 300 g agrestu pokrojonego na połówki

na piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 40 g  kisielu truskawkowego*
Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i wylepić nią dno blaszki do pieczenia. Na cieście rozłożyć agrest. 
Białka ubić na pianę, powoli wsypywać cukier a na końcu kisiel. Wyłożyć na agrest. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190*C około 40 minut.

Do zrobienia pianki kisielowej użyłam kisielu firmy Master Cook. Świetnie się sprawdził i nadał piance ładny, wyraźny kolor. Duże opakowanie takiego kisielu w dobrej cenie oraz wiele innych produktów cukierniczych możecie kupić tutaj: www.przyprawypremium.pl



5 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie ciasta z owocami:) świetnie Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda z tą różową pianką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to zasługa kisielu. Ten akurat ładnie zabarwił pianę, bo różnie to bywa z tymi kisielami. Raz kolor jest bardziej wyraźny, raz mniej.

      Usuń