Szpinak w tym roku w moim ogródku wyjątkowo obrodził, dlatego często jadamy go na różne sposoby. Bardzo lubimy go w sałatce z pomidorkami i sosem czosnkowym, którą przeważnie podaję do mięs i kiełbasek z grilla. Oprócz tego, że jest smaczna to także jest bardzo zdrowa. Idealna na lato.
Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych
- zielony ogórek
- czerwona cebula
- 3-4 garście liści młodego szpinaku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Warzywa opłukać. Pomidorki pokroić na połówki. Cebulę posiekać. Ogórka pokroić w niewielkie kawałki, szpinak także drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić. Warzywa posolić, posypać pieprzem i tuż przed podaniem polać sosem.
Smakowita :) Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńW taki sposób jeszcze szpinaku nie przyrządzałam :)
OdpowiedzUsuń