sałatka z liści szpinaku


Szpinak w tym roku w moim ogródku wyjątkowo obrodził, dlatego często jadamy go na różne sposoby. Bardzo lubimy go w sałatce z pomidorkami i sosem czosnkowym, którą przeważnie podaję do mięs i kiełbasek z grilla. Oprócz tego, że jest smaczna to także jest bardzo zdrowa. Idealna na lato.

Składniki:
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • zielony ogórek
  • czerwona cebula
  • 3-4 garście liści  młodego szpinaku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Warzywa opłukać. Pomidorki pokroić na połówki. Cebulę posiekać. Ogórka pokroić w niewielkie kawałki, szpinak także drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić. Warzywa posolić, posypać pieprzem i tuż przed podaniem polać sosem. 

2 komentarze: