Bardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację. Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym.
*forma do tarty 28 cm
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 150 g masła
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
na nadzienie:
- 8 jajek
- 150 wędzonego boczku
- cebula
- pęczek zielonej cebulki
- ząbek czosnku
- 125 g mozzarelli
- pomidor
- sól, pieprz
Składniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut.
Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć. Jajka lekko rozbełtać z solą i pieprzem, dodać zieloną cebulkę i boczek.
Na podpieczony spód wylać nadzienie jajeczne.
Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż jajka całkowicie się zetną, czyli około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz