tarta jajeczna z boczkiem


Bardzo łatwa tarta na klasycznym kruchym cieście, z nadzieniem z jajek, boczku i dużą ilością zielonej cebulki. Proste ale wspaniałe wiosenne danie na obiad lub kolację.  Polecam podać ją z ketchupem, sosem czosnkowym lub chrzanowym. 

*forma do tarty 28 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 8 jajek
  • 150 wędzonego boczku
  • cebula
  • pęczek zielonej cebulki
  • ząbek czosnku
  • 125 g mozzarelli
  • pomidor
  • sól, pieprz
Składniki ciasta zagnieść, ciasto rozwałkować i wylepić nim dno foremki do tarty. Wstawić do lodówki na około dwie godziny. Następnie nakłuć ciast widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec około 20 minut.





 Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Wszystko razem podsmażyć. Jajka lekko rozbełtać z solą i pieprzem, dodać zieloną cebulkę i boczek. 






Na podpieczony spód wylać nadzienie jajeczne. 








Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż jajka całkowicie się zetną, czyli około 20 minut. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz