zupa botwinka


Wiosną nie mogę się doczekać młodych buraczków, żeby zrobić moją ulubioną wiosenną zupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę. 

Składniki:
  • kość wędzona
  • pęczek młodych buraczków z nacią
  • marchewka
  • seler 
  • korzeń pietruszki
  • cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • śmietanka 12% z kartonika
  • łyżka octu jabłkowego
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • koperek
Kość wędzoną zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić na piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym koperkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz