Wiosną nie mogę się doczekać młodych buraczków, żeby zrobić moją ulubioną wiosenną zupę. Obowiązkowo dodaję do niej koperek i młode ziemniaczki pokrojone w kostkę.
Składniki:
- kość wędzona
- pęczek młodych buraczków z nacią
- marchewka
- seler
- korzeń pietruszki
- cebula
- 3-4 ziemniaki
- śmietanka 12% z kartonika
- łyżka octu jabłkowego
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- koperek
Kość wędzoną zalać dwoma litrami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, seler i pietruszkę. Wstawić na piec i powoli gotować. W tym czasie przygotować jarzyny. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić ziemniaki w kostkę a marchewkę w plasterki. Botwinkę pokroić na drobne kawałki i dokładnie wypłukać. Jarzyny wrzucić do wywaru z kości o gotować aż będą miękkie. Na końcu dodać ocet i przyprawy. Zabielić śmietanką i posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz