Masa melbowa, robiona już dawno temu przez moją babcię to jedna z moich ulubionych mas serowych. Najczęściej używamy jej do przełożenia biszkoptu z truskawkami (przepis na klasyczną babciną melbę tu: klik) ale tym razem postanowiłam nadziać nią kruche babeczki. Masa ta ma bardzo charakterystyczny, lekki i słodki smak oraz serową konsystencję. Jej bazą jest serek wytworzony z gotowania śmietany i jajek na mleku a następnie utarty z masłem. Dobrze komponuje się z owocami lub ich przetworami np. frużeliną.
Babeczki przed nałożeniem kremu wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze się sprawdza i babeczki pozostają kruchutkie. Takie małe kolorowe słodkości przyciągają wzrok, zwłaszcza małych łasuchów.
Składniki na ok. 30 babeczek:
na ciasto:
- 100 g mąki
- 60 g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka cukru pudru
na masę melbową:
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietany 18% gęstej
- 2 jajka
- 100 g masła
- 75 g cukru pudru
dodatkowo:
- 3-4 łyżki wiśni w żelu
- 3-4 łyżki brzoskwiń w żelu
- białe i różowe wiórki z czekolady
- 50 g czekolady deserowej
- 2 łyżki mleka
- masło i mąka do obsypania foremek
Składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i literatką wycinać kółka. Foremki na babeczki wsmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-12 minut aż będą rumiane. Wystudzić i wyjąć z foremek.
W rondelku zagotować wodę, wyłączyć. Miseczkę umieścić nad wrzątkiem, wrzucić do niej połamaną czekoladę i mleko. Mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki od środka.
Śmietanę i jajka roztrzepać. Mleko zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień na najmniejszy i powoli wlać do mleka masę śmietanowo-jajeczną. Gotować powoli kilka minut aż oddzieli się ser. Przecedzić go przez sitko i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć najpierw z cukrem pudrem a następnie dodawać po trochę sera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wycisnąć do babeczek.
Na babeczki nakładać małą łyżeczką po odrobinie owoców w żelu i pospać kolorową czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz