Przepis na to ciasto mama przyniosła z pracy i od razu poszło "na tapetę". Jego smak dosłownie mnie powalił, już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to będzie moje ulubione ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia i może wygląda niepozornie ale smak ma nieziemski. Polecam zwłaszcza wielbicielom truflowch cukierków.
*blaszka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 300 g cukierków "trufle w czekoladzie"
- łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan fixu
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Aż się skuszę, żeby wypróbować Twój przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam te cukierki, ciasto też musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń