To było moje pierwsze podejście do zupy z soczewicy. Udane, bo zupa bardzo nam smakowała i była bardzo pożywna. A do tego zrobiłam ją ekspresowo, więc polecam na dni, kiedy mamy mało czasu na gotowanie.
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- włoszczyzna
- suszone oregano
- sól, pieprz
- kilka kromek weka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- koperek
- ziele angielskie
- liść laurowy
Soczewicę wypłukać i razem z włoszczyzną zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory razem z zalewą. Przyprawić i gotować jeszcze kwadrans. Wyłowić ziele i liście laurowe i całość zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i natrzeć kromki. Pokroić na kostki i usmażyć na suchej patelni. Zupę przed podaniem można zabielić odrobiną śmietanki. Podawać z posiekanym koperkiem i grzankami.
zup z soczewicy nigdy dość <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię krem z soczewicy, ale mój Mąż nie bardzo więc jakoś specjalnie nie robię.
OdpowiedzUsuń