żeberka w musztardzie i miodzie


Tym razem coś dla wielbicieli porządnego, pikantnego kawałka mięsa. Dobrze zamarynowane mięso, upieczone w rękawie podałam z młodymi pieczonymi ziemniaczkami i surówką. 

Składniki:
  • kilogram żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego 
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Miód, musztardę, ketchup, czosnek i przyprawy wymieszać. Natrzeć mięso, umieścić w rękawie do pieczenia i dokładnie zawiązać. Wstawić do lodówki na dobę. Zamarynowane mięso piec w 200*C godzinę, po tym czasie rozciąć worek i piec jeszcze kilka minut aż żeberka się zarumienią. 

1 komentarz: