Z wszystkich rodzajów ciast drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek.
Składniki na 13 dużych drożdżówek:
na ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 35 g drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 125 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
na nadzienie:
- 400 g półtłustego twarogu
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki drobnego kokosu
- łyżka budyniu waniliowego
- 300 g truskawek
na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- łyżka cukru
- łyżka drobnego kokosu
Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, masło stopić i wystudzić. W połowie mleka rozrobić drożdże, dodać trzy łyżki mąki i odrobinę cukru. Odstawić na 15 minut aby drożdże ruszyły. Do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie i kruszonkę. Truskawki umyć i pokroić na grube plasterki. Ser zmiksować z jajkami, dodać budyń, cukier i kokos. Składniki kruszonki wyrobić i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia. Dno szklanki obsypać mąką i za jego pomocą zrobić w cieście wgłębienia na nadzienie.
Do każdego nałożyć po łyżce masy serowej. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Mniam takie słodkości ;)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń