drożdżówki z serem, truskawkami i kokosem


 Z wszystkich rodzajów ciast drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek.

Składniki na 13 dużych drożdżówek:
na ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży 
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 125 g masła 
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
na nadzienie:
  • 400 g półtłustego twarogu
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki drobnego kokosu
  • łyżka budyniu waniliowego
  • 300 g truskawek
na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • łyżka drobnego kokosu
Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, masło stopić i wystudzić. W połowie mleka rozrobić drożdże, dodać trzy łyżki mąki i odrobinę cukru. Odstawić na 15 minut aby drożdże ruszyły. Do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie i kruszonkę. Truskawki umyć i pokroić na grube plasterki. Ser zmiksować z jajkami, dodać budyń, cukier i kokos. Składniki kruszonki wyrobić i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia. Dno szklanki obsypać mąką i za jego pomocą zrobić w cieście wgłębienia na nadzienie.


 Do każdego nałożyć po łyżce masy serowej. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. 


2 komentarze: