Mój mąż jest wielkim fanem filetów z kurczaka, najlepiej pieczonych w piekarniku, dlatego najczęściej jadamy je w takiej formie. Te z dodatkiem camemberta polecam na kolację z dodatkiem lekkiej surówki lub na obiad z frytkami i sałatką.
Składniki:
- duży filet z kurczaka
- pomidor
- kilka liści szpinaku
- 8 plasterków sera camembert
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju + do wysmarowania blaszki
- zielona cebulka
Mięso podzielić na 4 płaty, nie rozbijać ich. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, solą, pieprzem i papryką. Natrzeć mięso i ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem. Na każdy kawałek mięsa nałożyć liście szpinaku a następnie pomidora, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu położyć po dwa plasterki sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut. Przed podaniem pospać posiekaną zieloną cebulką.
Kurczak i camembert idealne połączenie ;)
OdpowiedzUsuń