marynowane rzodkiewki



Marynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie. 

Składniki na dwa słoiczki:
  • około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki)
  • 500 ml wody
  • 65 ml octu spirytusowego 10%
  • 70 g cukru
  • 3/4 łyżki soli
  • łyża oleju
  • łyżeczka pieprzu kolorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
Rzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać  przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut. 

źródło przepisu- Czary Gary

5 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie widziałam, koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze o rzodkiewkach marynowanych jeszcze nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzieć widziałam, ale zrobić jeszcze mi się nie udało. Zachęcające te Twoje, może się w końcu zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze takich rzodkiewek, zaintrygowałaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zrobić choc troche na próbę, w końcu to nie jest drogi interes. Po otwarciu słoika niezbyt ładnie pachną ale są smaczne.

      Usuń