morelowa tarta z gorącym masłem


Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przetestowanie tego przepisu. Jak później się okazało jest to przepis pani Magdy Gessler, który przywiozła z Londynu. To zupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto. 

*foremka o średnicy 26 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 180 g masła
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
na krem z żółtek:
  • 450 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru (użyłam z wanilią)
  • 8-10  moreli
Masło pokroić, umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać olej, wodę i cukier. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C na około 15 minut aż masło zacznie się robić brązowe. Wyjąć, do gorącej masy dodać mąkę i sól, szybko wymieszać na jednolite ciasto. Podzielić na większą i mniejszą część. Mniejszą część odłożyć, większą część gorącego ciasta przełożyć na dno blaszki wyłożonej papierem, rozsmarować i podpiec w 200*C przez około kwadrans. Wyjąć i wystudzić. Morele sparzyć wrzątkiem, obrać i podzielić na połówki, wyjąć pestki. 


W czasie kiedy spód będzie się podpiekał przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gęstą białą masę. Mleko zagotować. Do masy z żółtek dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i powoli cienką strużką wlewać wrzące mleko. Zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Kiedy masa zgęstnieje wylać ją na ciasto. 




Na budyniu ułożyć połówki moreli. Na wierzch skubać palcami pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Tarta powinna stygnąć kilka godzin aby budyń stężał. 





Przepis z którego korzystałam pochodzi z tej strony. Delikatnie go zmodyfikowałam zmniejszając ilość cukru. 

7 komentarzy:

  1. Do tej pory robiłam kruszonkę z gorącego masła więc domyślam się, że i to ciasto może być tak samo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała ta tarta, pewnie szybko znikała z talerzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj bardzo szybko, zjedliśmy prawie gorącą, dlatego nie ma zdjęć w przekroju

      Usuń