Takie placuszki często robię na drugie danie lub kolację a dodaję do niech to, co akurat mam w lodówce. W smaku trochę przypominają pizzę i podobnie pachną. Świetnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 150 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- cebula
- 150 g szynki
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
Jajka roztrzepać, dodać mleko, łyżę oleju i mąkę, odrobinę posolić. Zmiksować i odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa, pieczarki i szynkę pokroić. Pozostały olej rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić a następnie dodać pieczarki, trochę posolić i przyprawić pieprzem. Kiedy się podsmażą, wrzucić paprykę i szynkę, doprawić ziołami. Trochę przestudzić i dodać wszystko do ciasta, wymieszać, na końcu dać ser. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz