placuszki pizzowe


Takie placuszki często robię na drugie danie lub kolację a dodaję do niech to, co akurat mam w lodówce. W smaku trochę przypominają pizzę i podobnie pachną. Świetnie smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. 

Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki 
  • 2 jajka
  • 150 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • cebula
  • 150 g szynki
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
Jajka roztrzepać, dodać mleko, łyżę oleju i mąkę, odrobinę posolić. Zmiksować i odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa, pieczarki i szynkę pokroić. Pozostały olej rozgrzać i wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić a następnie dodać pieczarki, trochę posolić i przyprawić pieprzem. Kiedy się podsmażą, wrzucić paprykę i szynkę, doprawić ziołami. Trochę przestudzić i dodać wszystko do ciasta, wymieszać, na końcu dać ser. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po dużej łyżce ciasta i smażyć na rumiano. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz