Kolejna moja propozycja słodkiej przekąski na przyjęcie dla maluchów.Te babeczki zawierają w sobie małą niespodziankę, która na pewno zachwyci małych łasuchów. Nie znam dziecka, które nie lubi Nutelli więc prawie pewne jest, że babeczki będą smakowały.
Składniki na 6 sztuk:
na ciasto:
- 140 g mąki
- 55 g drobnego cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 ml kefiru
- 5 łyżek oleju
na krem:
- 1/2 szklanki malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
dodatkowo:
- 6 łyżek kremu typu Nutella
- 6 łyżek wiórek czekoladowych
Suche składniki ciasta wymieszać, w osobnej misce wymieszać kefir, jajko i olej. Zawartości obu misek połączyć rózgą. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do połowy, nałożyć po łyżce Nutelli i przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut.
Z malin odłożyć sześć sztuk do dekoracji. Resztę zasypać cukrem i zagotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Mascarpone utrzeć z przecierem malinowym. Kremem napełnić szprycę i wyciskać na wstudzone babeczki. Udekorować malinami i czekoladą.
Bardzo apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPyszne i słodziutkie babeczki :D
OdpowiedzUsuńCudowne babeczki! <3
OdpowiedzUsuńWyglądają przeuroczo! *.*