arbuzada i współpraca z SodaStream



Ostatnio po powrocie do domu czekała na mnie niespodzianka- urządzenie do robienia domowej wody gazowanej SodaStream. W upalne dni taki sprzęt jest nieoceniony bo w  każdej chwili w dosłownie kilka sekund możemy sobie wytworzyć wodę gazowaną z taką ilością bąbelków, na jaką mamy ochotę. To taka nowsza i bardziej elegancka wersja popularnych kiedyś syfonów. Z jego pomocą przygotowałam cudownie orzeźwiający napój z arbuza z wiśniowymi kostkami lodu, cytrusami i miętą. 

Składniki:
  • kawałek arbuza
  • pół cytryny
  • pół pomarańczy
  • kilka listków mięty
  • 1/2 szklanki soku wiśniowego
  • 1 szklanka wody gazowanej

Sok wiśniowy przelać do foremek na lód i zamrozić. Miąższ arbuza oddzielić od skórki i usunąć pestki. Zmiksować. Cytrynę i pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na cząstki.






 Na dnie szklanek ułożyć kostki lodu, owoce i liście mięty. Zalać do połowy musem z arbuza, dopełnić wodą gazowaną.

Sodastream to urządzenie do produkcji domowej wody gazowanej. Jest bardzo proste w obsłudze, nabój z dwutlenkiem węgla wystarcza na 60 litrów wody. Wystarczy nacisnąć trzy razy przycisk i możemy się cieszyć orzeźwiającą wodą z bąbelkami. Oczywiście stopień jej gazowania zależy od naszego upodobania- im więcej razy naciskamy tym więcej bąbelków będzie mieć woda. Napowietrzamy tylko czystą wodę, którą później możemy wzbogacić syropami smakowymi. Producent oferuje je w wielu wariantach smakowych. 
Urządzenie to jest wysokie ale nie zajmuje w kuchni wiele miejsca, ma nowoczesny design i jest dostępne w kilku kolorach. Butelka dołączona do niego ma korek, więc wodę możemy zabrać ze sobą wszędzie bez konieczności przelewania jej. 

Taki ekpres do wody gazowanej możecie kupić tutaj: klik
Na stronie dostępne sa też naboje i syropy smakowe. 
Myślę, że warto mieć taki sprzęt w swojej kuchni, zwłaszcza latem. 






2 komentarze: