babeczki czekoladowe z malinami


Kolejna moja propozycja słodkiej przekąski na przyjęcie dla maluchów.Te babeczki zawierają w sobie małą niespodziankę, która na pewno zachwyci małych łasuchów. Nie znam dziecka, które nie lubi Nutelli więc prawie pewne jest, że babeczki będą smakowały. 

Składniki  na 6 sztuk:
na ciasto:

  • 140 g mąki
  • 55 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 ml kefiru
  • 5 łyżek oleju
na krem:
  • 1/2 szklanki malin
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
dodatkowo:
  • 6 łyżek kremu typu Nutella
  • 6 łyżek wiórek czekoladowych
Suche składniki ciasta wymieszać, w osobnej misce wymieszać kefir, jajko i olej. Zawartości obu misek połączyć rózgą. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do połowy, nałożyć po łyżce Nutelli i przykryć ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut. 
Z malin odłożyć sześć sztuk do dekoracji. Resztę zasypać cukrem i zagotować. Przetrzeć przez sitko i wystudzić. Mascarpone utrzeć z przecierem malinowym. Kremem napełnić szprycę i wyciskać na wstudzone babeczki. Udekorować malinami i czekoladą. 

3 komentarze: