Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:)
*foremka 23*28 cm
Składniki:
- 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych
- 1 kg jabłek
- 2 opakowania galaretki pomarańczowej
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 70 g czekolady deserowej
- 2 łyżki mleka
na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
To mojej rodzince się bardzo spodoba! Przy najbliższej okazji zrobię :-)))
OdpowiedzUsuńJa na ponure dni nie czekam z pewnością, ale kawałkiem takiego jabłecznika to bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
OdpowiedzUsuńA można użyć zwykłych herbatnikow nie kakaowych?
OdpowiedzUsuńOczywiście 😊
UsuńCzy zamiast jabłek można użyć gotowego musu?
OdpowiedzUsuńTak można.
OdpowiedzUsuńSuper już wiem co zrobić moim pociechom, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńto daj znać jak wyszło:)
UsuńWłaśnie robię :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię :)
OdpowiedzUsuńW przygotowaniu bardzo łatwe ciacho właśnie takie lubię. Zrobiłam - smak wspaniały nie zasłodkie lekko kwaśna nuta jabłek. Całej rodzince smakowało tym młodszym i tym starszym też.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.Zrobię to ciasto jeszcze nie raz :)Jest P Y C H A :)
OdpowiedzUsuńJeśli chce użyć gotowego musu jabłkowego to ile tego musu musi być? Mam dwa sloiki 710 g czy to wystarczająco czy może za dużo?
OdpowiedzUsuńIle gotowego musu musze dać? Mam dwa sloki 710 g czy to nie za dużo?
OdpowiedzUsuńNo troche za dużo. Chyba ze chcesz miec wysoka warstwę jablek.
OdpowiedzUsuńpyszne !!! prosto, szybko, smacznie polecam!
OdpowiedzUsuńRobiłam i bardzo dobre Polecam
OdpowiedzUsuńtez robiłem świetne poleca
OdpowiedzUsuńmała uwaga nie dodawajcie wody do jabłek można za to dodać rozpuszczona łyżeczkę żelatyny
Jadłam, przepyszne ciasto. Polecam dalej :))
OdpowiedzUsuńwitam super przepis zrobie na imprezke zapraszam na npowego bloga pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie lubię żelatyny, czy sama kremówka z mascarpone nie może być?
OdpowiedzUsuńPani Magdo kolejny sprawdzony przepis z Pani strony !!! Polecam !!!
OdpowiedzUsuńSuper ,tez takie robie jest pyszne i szybkie
OdpowiedzUsuń