babeczki orzechowe z wafelkami


Babeczki to zawsze świetny sposób na szybką słodką przekąskę, zwłaszcza dla dzieci. Te zrobiłam w trochę jesiennym już smaku a dodatek wafelków świetnie się sprawdził. 

Składniki na 6 sztuk:
na ciasto:
  • 140 g mąki
  • 55 g drobnego cukru
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 ml jogurtu 
  • 5 łyżek oleju
na wierzch:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fixu
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 duży wafelek z nadzieniem orzechowym 
  • 30 g czekolady
  • łyżka mleka
Przygotować ciasto na muffinki: mąkę przesiać, wszystkie suche składniki wmieszać razem. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystko razem za pomocą rózgi. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić. 

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Wafelek i orzechy posiekać i posypać po bitej śmietanie. Czekoladę i mleko rozpuścić nad parą i polać babeczki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz