Babeczki to zawsze świetny sposób na szybką słodką przekąskę, zwłaszcza dla dzieci. Te zrobiłam w trochę jesiennym już smaku a dodatek wafelków świetnie się sprawdził.
Składniki na 6 sztuk:
na ciasto:
- 140 g mąki
- 55 g drobnego cukru
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
- 1 jajko
- 150 ml jogurtu
- 5 łyżek oleju
na wierzch:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan fixu
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 duży wafelek z nadzieniem orzechowym
- 30 g czekolady
- łyżka mleka
Przygotować ciasto na muffinki: mąkę przesiać, wszystkie suche składniki wmieszać razem. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystko razem za pomocą rózgi. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Wafelek i orzechy posiekać i posypać po bitej śmietanie. Czekoladę i mleko rozpuścić nad parą i polać babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz