ogórki kanapkowe w ketchupie


Ogórki w musztardzie bardzo nam smakują dlaczego więc nie spróbować zrobić ich w ketchupie. Te od razu pokrojone są w plasterki dlatego są świetne do kanapek. Zalewa nadaje im słodko-kwaśny smak, delikatnie pikantny. To jedne z naszych ulubionych ogórków zaraz po piklach (przepis-klik)

Składniki na 7 słoiczków:
  • 2 kg ogórków
  • główka czosnku
  • kwiaty kopru
  • łyżka pieprzu ziarnistego
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 1/2 papryczki chilli
  • 3/4 szklanki pikantnego ketchupu
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
Ogórki wymyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Na dnie wyparzonych słoików ułożyć koper, plasterki papryczki chilli i czosnek. Wodę zagotować z solą, ketchupem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut. 

3 komentarze:

  1. Mnie również bardzo ciekawi ich smak :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musisz bardziej sprecyzować przepis. Po pierwsze ile yych plasterków papryczki na słoik po drugie ile czosnku do słoika i na koniec ile według ciebie to jest 3/4 ketchupu miara słoika jest różna. I po co zalewa z czosnkiem jeŝli w słoiku jest już czosnek.

    OdpowiedzUsuń