Przepis na to ciasto od jakiegoś czasu krąży w internecie i jest dość popularny. A że kocham kokos postanowiłam też się skusić i spróbować go upiec. Przerobiłam proporcję, bo chciałam uzyskać ciasto wyższe niż w oryginale ale nie spodziewałam się, że wyrośnie aż takie duże. Dla czekoholików i wielbicieli kokosu to na pewno przepis wart wypróbowania.
*tortownica 21 cm:
Składniki:
na kulki serowe:
- 250 g twarogu
- 50 g kokosu
- 50 g cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 5 jajek
- 225 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 150 g czekolady deserowej
- 4 łyżki kakao
- 150 ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
na polewę:
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- łyżka kakao
- łyżka wrzątku
- płatki kokosowe i czekoladowe
Przygotować kulki: wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę.
Dno i boki foremki wyścielić papierem do pieczenia. Z masy serowej ulepić kulki (najlepiej zwilżonymi rękami) i ułożyć na dnie blaszki.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem utrzeć na białą puszystą masę. Czekoladę rozpuścić nad parą i wlać do masy jajecznej.
Mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dolać mleko i zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.
Zmiksowane na gładko ciasto przelać do foremki, delikatnie żeby nie uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder, kakao i wrzątek zagotować mieszając. Kiedy polewa trochę zgęstnieje polać ciasto i posypać płatkami kokosa i czekoladą.
źródło przepisu - muzulmakanakuchni- z moimi zmianami
Ale fajne :) Kiedyś w Ikei jadłam podobne ciasto, tylko że kulki kokosowe były na górze i od tego czasu zastanawiałam się jak możnaby takie ciasto zrobić w domu :)
OdpowiedzUsuńCiacho jest rewelacyjne i takie puszyste.Świetny przepis i połączenie składników;)
OdpowiedzUsuńJak obliczyc proporcje składnikow jesli mam tortownice 28 cm ?
OdpowiedzUsuńMysle ze można zrobić z tych proporcji wtedy ciasto bedzie niższe. Albo z półtorej porcji.
Usuńdziekuje bardzo
UsuńPysznie wygląda. Zjadłabym takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńMniami :o) wygląda naprawdę pysznie :o)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda z tymi kuleczkami :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa,jakich proporcji trzeba by było użyć na dużą blachę? Jesli dwóch to wyjdzie wysoko a ciasto będzie "na bogato". Chyba,że z 1,5 i wyjdzie niższe , hmmm
OdpowiedzUsuńDużą to znaczy jaką? Dużą z piekarnika czy taka 34*25 cm?
OdpowiedzUsuńa co zrobić z tą czekoladą deserową w ilości 150g ?? chyba powinna być w ciescie ale nie napisano.. :(
OdpowiedzUsuńczy do tego ciasta pasuje jakaś masa? jeśli tak, to jaka wg Pani? bardzo ładnie to wygląda i myślę nad tym czy udałoby się z tego zrobić tort?
OdpowiedzUsuńraczej nie.... masa moim zdaniem by tu nie pasowała i jest zbędna, ciasto bez niej jest pyszne i oryginalne w smaku
Usuńile czasu zajmuje wykonanie całości?
OdpowiedzUsuńa jaką funkcję w piekarniku ustawić? Termoobieg?
OdpowiedzUsuńWitam , czy ciasto to mogę zrobić w formie muffinek? Pozdrawiam i czekam na odp.
OdpowiedzUsuńDziś upieklam coś nie poszło. Kulki serowe twarde zbite może za dużo kolosa. CIASTO do połowy puch od połowy kamień.Ale dobre ...muszę raz jeszcze zrobic
OdpowiedzUsuń