Ogórki w musztardzie bardzo nam smakują dlaczego więc nie spróbować zrobić ich w ketchupie. Te od razu pokrojone są w plasterki dlatego są świetne do kanapek. Zalewa nadaje im słodko-kwaśny smak, delikatnie pikantny. To jedne z naszych ulubionych ogórków zaraz po piklach (przepis-klik)
Składniki na 7 słoiczków:
- 2 kg ogórków
- główka czosnku
- kwiaty kopru
- łyżka pieprzu ziarnistego
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 1/2 papryczki chilli
- 3/4 szklanki pikantnego ketchupu
- 1/2 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 1 litr wody
- 2 łyżki soli
Ogórki wymyć i pokroić wzdłuż w plasterki. Na dnie wyparzonych słoików ułożyć koper, plasterki papryczki chilli i czosnek. Wodę zagotować z solą, ketchupem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Gorącą zalewą zalać ogórki i od razu zakręcać. Pasteryzować około 15 minut.
Ciekawie muszą smakować :o)
OdpowiedzUsuńMnie również bardzo ciekawi ich smak :D
OdpowiedzUsuńMusisz bardziej sprecyzować przepis. Po pierwsze ile yych plasterków papryczki na słoik po drugie ile czosnku do słoika i na koniec ile według ciebie to jest 3/4 ketchupu miara słoika jest różna. I po co zalewa z czosnkiem jeŝli w słoiku jest już czosnek.
OdpowiedzUsuń