Jesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek.
*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 350 g masła
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- skórka z cytryny
dodatkowo:
- 4 jabłka
- 2 gruszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
na lukier:
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka wrzątku
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie owoce i ciemne ciasto. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem.
A czy owoce nie wpadną do jasnej masy? Czy utrzymują się na górze ciasta białego? Pyszna propozycja - jak zawsze z resztą :)
OdpowiedzUsuńmi nie wpadły więc nie powinny:)
Usuńprzetestuję jutro :)
OdpowiedzUsuńLubię takie wariacje :)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Wygląda tak pysznie, że gdyby nie godzina nocna już poszłabym piec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nocą piecze się najlepiej ale teraz to już faktycznie późno:)
UsuńBardzo dobre ciasto 🍰, piekłam w sobotę i wszystkim smakowało, owocne nie wpadają do surowego ciasta.Polecam
OdpowiedzUsuńPrzepis na to ciasto przetestowałam. Rzeczywiścię latwy i smaczny a polewa podkreśla smak użytych skladników. Dziekuję, jak zwykle pyszne ...
OdpowiedzUsuń