dwukolorowy jabłecznik z gruszką


Jesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek. 

*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 350 g masła
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • skórka z cytryny
dodatkowo:
  • 4 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
na lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka wrzątku
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie owoce i ciemne ciasto. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem. 

8 komentarzy:

  1. A czy owoce nie wpadną do jasnej masy? Czy utrzymują się na górze ciasta białego? Pyszna propozycja - jak zawsze z resztą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały. Wygląda tak pysznie, że gdyby nie godzina nocna już poszłabym piec.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nocą piecze się najlepiej ale teraz to już faktycznie późno:)

      Usuń
  3. Bardzo dobre ciasto 🍰, piekłam w sobotę i wszystkim smakowało, owocne nie wpadają do surowego ciasta.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na to ciasto przetestowałam. Rzeczywiścię latwy i smaczny a polewa podkreśla smak użytych skladników. Dziekuję, jak zwykle pyszne ...

    OdpowiedzUsuń