Jesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo.
*foremka 23*28 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- 6 jabłek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- łyżka cukru
na masę śmietanową:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie śnieżki
- 2 wafelki Prince Polo ( w sumie 100 g) lub inne wafelki w czekoladzie
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić.
Jabłka obrać. Zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć ją na biszkopt. Kiedy zastygnie całkowicie przygotować masę śmietanową. Wafelki posiekać. Kremówkę ubić na sztywno ze śnieżką i wymieszać z wafelkami. Delikatnie rozłożyć na masie jabłkowej.
Wyglada taaak pysznie. Jeszcze gdyby ktoś chciał mi go upiec;-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie ;)
OdpowiedzUsuńfrenzyblack.blogspot.com
Ciekawa ta pierzynka :)
OdpowiedzUsuń