rozgrzewająca zupa cebulowa


Nadeszły krótsze i chłodniejsze dni, warto więc rozgrzać się talerzem pikantnej zupy. Najlepsza na chłody jest zupa cebulowa z dużą ilością czosnku. Nie tylko rozgrzeje ale także dostarczy potrzebnych witamin. Nie jest wysoko kaloryczna więc można delektować się nią bez obaw. Mój mąż stwierdził, że to najsmaczniejsza zupa jaką jadł więc to chyba najlepsza rekomendacja.

Składniki:

  • 5-6 cebul
  • kość wędzona (lub inna chuda wędzonka)
  • 2 marchewki
  • korzeń i natka pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 białej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • grzanki
Warzywa obrać. Wędzonkę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami. 

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam zupy cebulowej :D ta wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń