Wielokrotnie pisałam o tym, że serniki gotowane to jedne z naszych ulubionych serników. Bez takiego ciasta nie mogą się obejść żadne święta ani większe rodzinne uroczystości. Z tego przepisu korzystam od lat ale tym razem wzbogaciłam go o bakalie namoczone w alkoholu i zalane czekoladą. Nadało mu to wykwintności i wyrazistszego smaku. Ten sernik najlepiej smakuje na trzeci dzień po złożeniu a z krojeniem trzeba poczekać minimum kilkanaście godzin, żeby placki odmiękły a ser stężał.
*foremka 25*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 600 g mąki
 - 2 jajka
 - 3 łyżki miodu
 - 150 g masła
 - 1 szklanka cukru
 - 1,5 łyżeczki sody
 
na masę serową:
- 1,5 kg twarogu
 - 4 jajka
 - 250 g masła
 - 1,5 szklanki cukru
 - 2/3 szklanki mleka
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 
na polewę:
- 100 g suszonych śliwek
 - 100 g suszonej żurawiny
 - 100 g rodzynek
 - 1/3 szklanki wódki
 - 200 g czekolady deserowej
 - 5 łyżek mleka
 
Mąkę i sodę przesiać na stolnicę. Dodać masło, jajka, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i upiec na papierze do pieczenia w 220*C przez około 8-10 minut. 
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. W dużym garnku o grubym dnie roztopić masło z cukrem. Dodać ser, jajka i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Gotować na małym ogniu przez kilka minut mieszając cały czas najlepiej mikserem na najmniejszych obrotach.
Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Masę serową podzielić na trzy części i jeszcze gorącą przekładać placki.
Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą bakalii i zalać wódką (najlepiej to zrobić dzień wcześniej), Bakalie wyłożyć na ostatnią warstwę sera. Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, zalać mlekiem i umieścić nad garnkiem z parującą gorącą wodą. Mieszać aż się rozpuści. Zalać wierzch ciasta i odstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki.





Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam gotowanego sernika, kusi mnie niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńOj to koniecznie musisz zrobić 😊 gotowane są szybsze i bez ryzyka zakalca.
UsuńJest wyśmienity i smakuje przepysznie!! Polecam!!!
OdpowiedzUsuńJutro go piekę:)))
OdpowiedzUsuńjutro bede piekła:)))
OdpowiedzUsuńWszystkie Twoje wypieki są przepiękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu i wzajemnie - Twoje wypieki mnie zachwycają 😊
Usuńwygląda pysznie, już czeka w kolejce do pieczenie:)
OdpowiedzUsuńTo daj znać jak wyszło 😊
OdpowiedzUsuńczym można zastąpić wódkę w polewie, chodzi mi o coś bezalkoholowego?
OdpowiedzUsuńBakalie można namoczyć w soku jabłkowym
OdpowiedzUsuń