Udka z kurczaka najczęściej przygotowuję w rękawie. Dlatego, że po pierwsze tak jest zdrowiej a po drugie szybciej. Mięso zawsze marynuję dzień wcześniej i od razu zamykam w rękawie a następnego dnia wrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z miodu i musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
 - 3 łyżki ketchupu
 - 3 łyżki musztardy
 - 3 łyżki miodu
 - duża szczypta chilli
 - 3 ząbki czosnku
 - pieprz
 - sól według uznania
 
Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do rękawa do pieczenia. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Zamarynowane mięso w rękawie umieścić w blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. Następnie przeciąć worek i pozostawić mięso w piekarniku jeszcze na kilka minut żeby się zapiekło. 

Bardzo lubię kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej <3 :) Pycha!
OdpowiedzUsuń