drożdżowe z serem, jabłkami i gruszkami



Kiedy nie mam czasu na pieczenie pojedynczych drożdżówek wtedy robię jedną wielką blachę drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, na zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy jeść najbardziej- ciepłe drożdżowe ze szklanką zimnego mleka. Może i nie zdrowo ale za to pysznie!

Składniki na dużą blaszkę 40*25 cm
na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 190 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
na nadzienie serowe:
  • 250 g serka homogenizowanego
  • kostka twarogu (250 g)
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
na nadzienie owocowe:
  • 4 jabłka
  • 3 gruszki
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu
na kruszonkę:
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać do miski z pozostałymi składnikami ciasta i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. 
W tym czasie przygotować masę serową i owoce. Serek homogenizowany, twaróg, mąkę ziemniaczaną i cukier umieścić w naczyniu i razem zmiksować. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu przez kilka minut ale nie za długo, żeby się nie rozgotowały. Jeśli z owoców wytopił się sok, należy go odlać. Składniki kruszonki zagnieść. 
Wyrośnięte ciasto rozłożyć w foremce do pieczenia. Na nim ułożyć jabłka i zalać masą serową. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* z termoobiegiem i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C (termoobieg) i piec jeszcze około 20-30 minut. 

1 komentarz:

  1. Ok. Nie mam dostępu do świeżych drożdży. Jak to będzie z suszonymi?

    OdpowiedzUsuń