bułeczki jogurtowe z czosnkiem i koperkiem


Bułeczki z lekką nutką czosnku, w sam raz na kolację lub śniadanie. Ciasto, z którego powstają jest bardzo elastyczne a bułeczki po upieczeniu nie są chrupiące ale bardzo lekkie i mięciutkie. 

Składniki na 10 bułeczek:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g drożdży świeżych
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • łyżeczka suszonego koperku
  • 2 ząbki czosnku
Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt, jajko, olej, wodę i sól. Wyrabiać ciasto aż będzie się odklejać od ścianek miski (najlepiej mikserem z hakami). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Ciasto podzielić 10 części, z każdej zrobić kulkę a następnie formować wałeczki i zawiązywać je w supełki, końce chowając pod spód. Układać na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać, dodać koperek i starty czosnek. Posmarować bułeczki i odstawić jeszcze na kilka minut aby podrosły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będą rumiane. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz