Ciasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować herbatą.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto czekoladowe:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki cukru
- 125 g masła
- łyżeczka cynamonu
Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić pozostały cukier i budynie, ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego budyniu wmiksować masło a następnie dodać jabłka i wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto czekoladowe i przykryć cynamonowym biszkoptem. Wierzch polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Ciacho pysznie wygląda :o)
OdpowiedzUsuńcynamon, jabłka, budyń - pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Ładnie wygląda))
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńupiekłam na święta, fajnie pasowalao do okoliczności. Ciasto nasączałam herbatą.
OdpowiedzUsuńCiasto jest skomplikowane i drogie.
OdpowiedzUsuń