Niezwykle kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka do codziennej herbatki. Są proste do zrobienia choć zwijanie ciasta tak, żeby się nie potargało wymaga odrobiny zręczności. Z każdym ciastkiem jednak nabiera się wprawy i później idzie już sprawniej.
Składniki na jedną dużą blaszkę ciastek:
- 190 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 120 g masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3-4 łyżki twardej marmolady
Mąkę przesiać na blat, dodać masło i posiekać. Dodać cukier puder,sól i żółtka. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty. Jeden z nich posmarować marmoladą i przykryć drugim prostokątem z ciasta. Ostrym nożem lub radełkiem całość pokroić na paski o centymetrowej szerokości. Każdy skręcić kilka razy i układać na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut.
świetne ciasteczka, świetny kształt! Muszę spróbować zrobić te zakręcone ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńa mogę posmarować czekoladą
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:)"
OdpowiedzUsuń