Zbliżają się Andrzejki, koniecznie więc trzeba będzie przygotować jakieś zakąski. Jako jedną z nich polecam właśnie takie filety z kurczaka w zalewie octowej. Można a nawet trzeba przygotować je wcześniej więc tym sposobem możecie zaoszczędzić trochę czasu w dniu imprezy. Spokojnie mogą postać kilka dni w lodówce, najlepiej smakują po dwóch czy trzech dniach kiedy się przegryzą.
Składniki na 4 słoiki:
- 3 filety z kurczaka
- 2 jajka
- pieprz
- sól
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
na zalewę:
- 5 szklanek wody
- szklanka octu
- szklanka cukru
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego
- 3/4 łyżeczki soli
Słoiki wymyć, wyparzyć i wysuszyć.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pierzem, opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto i przełożyć do słoików.
Cebule pokroić w krążki. Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Gorącą zalewą zalać mięso i od razu zakręcić słoiki. Kiedy wystygną wstawić do lodówki.
Czy z filetami ryb można zrobić podobnie?
OdpowiedzUsuńRobię identyczne przekąski, tylko z ryby. Z kurczaka jak dotąd nie próbowałam, ale z pewnością skorzystam z przepisu. Takie zakąski są bardzo wygodne, bo można przygotować je dzień przed imprezą, smakują doskonale (np. z sałatką jarzynową i jako „zagrycha”) i nie wymagają wiele pracy. Filety z ryby w zalewie octowej są u mnie żelaznym punktem świątecznego stołu, bo wtedy smakują wyjątkowo :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis znany,nie polecam, lepsza w tej marynacie jest rybka.
OdpowiedzUsuńPyszne 😋
OdpowiedzUsuń