Klasyczne pierniczki, które można np. powiesić na choince. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące i takie smakują nam najbardziej ale już drugiego dnia są mięciutkie i wtedy najlepiej smakują przełożone marmoladą.
Składniki:
- 280 g mąki
- 6 łyżek miodu
- 30 g masła
- 1 jajko
- 150 g cukru
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do miski. Dodać jajko, cukier i masło. Zmiksować. Miód zagotować w rondelku i wlać do ciasta, ponownie zmiksować. Przełożyć na blat podsypany mąką i zagnieść. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w 200*C przez około 10 minut.
Pychota, uwielbiam pierniczki:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńIle wyjdzie pierniczków z tej porcji?
OdpowiedzUsuńMiałabym ochotę je ozdobić i powiesić na choince, ale czy dotrwają:)
OdpowiedzUsuń