Czerwony ryż wpadł mi w ręce przypadkiem, przyznam szczerze,że wcześniej nie spotkałam się z nim. Zaintrygował mnie przepis, który podany był na opakowaniu więc kiedy nadarzyła się okazja przygotowałam z niego sałatkę. Dla osób, które lubią połączenie owoców i mięsa ta sałatka będzie na pewno hitem. Ma wyraźny smak indyjskiego curry, które świetnie łączy się z ananasem.
Składniki:
- 150 g czerwonego ryżu
- 1/2 puszki ananasa
- czerwona papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- garść rodzynek
- por (biała część)
- filet z kurczaka
- 2 łyżeczki indyjskiego curry
- sól, pieprz
- 3 łyżki majonezu
- łyżka oleju
Ryż zalać wodą i ugotować, soląc dopiero pod koniec (czerwony ryż gotuje się dłużej niż biały). Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem i curry. Por posiekać, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Kukurydzę i ananasa odsączyć, ananasa pokroić, paprykę również. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i odcedzić. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z majonezem i doprawić jeśli trzeba. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Nigdy nie spotkałem się z takim ryżem ale teraz będę uważniej zaglądał na sklepowe półki :) Super zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić taki ryż? nigdy go nie spotkałam w sklepie, a chętnie bym wypróbowała taką sałatkę.
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Biedronce
Usuńw kauflandzie kupiłam
OdpowiedzUsuń