Mała przeróbka słynnego sernika na śmietanie, tym razem zamiast brzoskwiń dodałam mrożone jagody. Masa śmietanowa jest gładka i lekka a po upieczeniu nie da się rozróżnić, że to nie ser.
Składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- 250 g masła
na masę śmietanową:
- 4 kubki śmietany 18% ( po 330 g )
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy lub laska wanilii
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- szklanka jagód (mogą być mrożone)
Masło posiekać nożem z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść szybko na gładkie ciasto i schłodzić je w lodówce. Schłodzone podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki wyścielonej papierem i podpiec w 200*C przez około 15 minut ( zawsze podpiekam spód, bo mój piekarnik słabo piecze od dołu). W tym czasie przygotować masę śmietanową: białka ubić z cukrem, następnie wlać śmietany i wsypać budynie. Jagody zblenderować na mus i wlać do masy. Całość krótko ale dokładnie zmiksować. Wylać na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Piec w 180*C około godziny. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem. Kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu.
Lubię w zimie robić ciasta z owocami, nawet mrożonymi. Przypominają one lato, poza tym to dużo lżejsze i jak dla mnie fajniejsze propozycje słodyczy :)
OdpowiedzUsuńjestem tego samego zdania, dlatego latem mrożę owoce i zimą mam jak znalazł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto! U nas w domu robi się je z dodatkiem wiśni, ale na pewno spróbuję Twój pomysł. Wygląda wspaniale z fioletowym środkiem :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Takie ciasto to jak wspomnienie lata ;)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary foremki?
OdpowiedzUsuńJak zrobić żzeby dół sięnie przypalił?
OdpowiedzUsuńja mam odwrotny problem bo mój piekarnik od dołu nie dopieka. Ale jeśli boisz się, że może się przypalić od dołu (choć nie powinno) to pod koniec pieczenia pod spód blaszki możesz dać folię aluminiową
Usuń