ciasto "malinowy obłoczek"


Deser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot!

*foremka 25*34 cm
Składniki:

na piankę malinową:
  • 2 szklanki malin (mogą być mrożone)
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duża łyżka żelatyny
na bezę:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny
na krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżka cukru pudru
dodatkowo:
  • arkusz ciasta francuskiego
  • 60 g płatków migdałowych
Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić. 

Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier. Na końcu dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki, w której wcześniej piekło się ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C.

Maliny zasypać łyżka cukru pudru i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki. Do gorącego musu malinowego wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno, połączyć z mascarpone i musem malinowym. Wyłożyć na ciasto francuskie i odstawić do stężenia. Na warstwę malinową położyć bezę. 
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na bezę. Migdały uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta. 

9 komentarzy:

  1. rewelacyjnie i smacznie to wygląda ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pracowity i pyszny blog
    tosia

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, niezwykle kuszące to ciasto!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I jest takie uroczo różowiutkie! Cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda, musi być pyszne. Teraz w święta będzie czas na pieczenie, to spróbuję i podzielę się opinią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mozna uzyc zamiast coasts francuskiego biszkoptu albo herbatnikow?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy bezą jest krucha? Na zdjęciu wygląda na wilgotne? Dziś zamierzam pięć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy bezą jest krucha?Na zdjęciu widać na wilgotne!?Dziś piekę!

    OdpowiedzUsuń