Deser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot!
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na piankę malinową:
- 2 szklanki malin (mogą być mrożone)
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- duża łyżka żelatyny
na bezę:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- arkusz ciasta francuskiego
- 60 g płatków migdałowych
Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić.
Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier. Na końcu dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki, w której wcześniej piekło się ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C.
Maliny zasypać łyżka cukru pudru i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki. Do gorącego musu malinowego wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno, połączyć z mascarpone i musem malinowym. Wyłożyć na ciasto francuskie i odstawić do stężenia. Na warstwę malinową położyć bezę.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na bezę. Migdały uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.
rewelacyjnie i smacznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
pracowity i pyszny blog
OdpowiedzUsuńtosia
mmmm, niezwykle kuszące to ciasto!! :)
OdpowiedzUsuńI jest takie uroczo różowiutkie! Cudne :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, musi być pyszne. Teraz w święta będzie czas na pieczenie, to spróbuję i podzielę się opinią :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc zamiast coasts francuskiego biszkoptu albo herbatnikow?
OdpowiedzUsuńOczywiście można :)
UsuńCzy bezą jest krucha? Na zdjęciu wygląda na wilgotne? Dziś zamierzam pięć!
OdpowiedzUsuńCzy bezą jest krucha?Na zdjęciu widać na wilgotne!?Dziś piekę!
OdpowiedzUsuń