Tanie ale bardzo smaczne ciasteczka serowe, które mimo iż nie zawierają spulchniacza to w pieczeniu rosną i trochę przypominają ciasto francuskie. Do ciasta nie dodaje się cukru, cała ich słodycz pochodzi z lukru. Z podanej porcji wychodzi około 100 małych ciasteczek.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej + do podsypania
- 200 g białego sera z kostki
- 150 g masła
- 2 żółtka
na lukier:
- 1 białko (z małego jaja)
- około 3/4-1 szklanki cukru pudru
- kolorowa posypka cukrowa
Białko utrzeć z cukrem pudrem. Wystudzone ciasteczka lukrować i zdobić cukierkami.
Wyglądają uroczo, cudnie wręcz :) Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń3/4 pudru w lukrze? w sensie czego 3/4? Nie będzie za wodnisty ten lukier jeśli na jedno białko dodamy niecałą szklankę pudru?
OdpowiedzUsuńto zalezy od wielkości białka, ja użyłam z małego jajka. Zresztą ten lukier nie miał być bardzo gęsty, chciałam żeby spływał ładnie z ciasteczek dlatego zrobiłam rzadszy.
UsuńDo sw.wytrzymaja czy czy za wczrsnie jeszcze piec?? Wygladaja cudownie
OdpowiedzUsuńnajlepsze są świeże zaraz po upieczeniu
UsuńCzęsto zaglądam na Pani bloga i kilka fajnych przepisów podpatrzyłam... Ale rozczarowała mnie Pani faktem, że nie opublikowała Pani mojego wczorajszego komentarza z wątpliwością co do konsystencji lukru przy proporcji 1 białko na 3/4 (szklanki?) cukru pudru. Z doświadczenia wiem, że tego cukru potrzeba około 1,5 szklanki. Trudno, że nie pozwala Pani na publikację słów, które podważają Pani autorytet kulinarny, jakoś to przeboleję:) Proszę jednak dopisać w składzie na lukier jednostkę miary cukru pudru, bo może ktoś ślepo i bezmyślnie kopiujący wszystko z przepisu, nie będzie miał wystarczającej wyobraźni, że to może chodzić o szklankę, a nie o kilogram. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzasem jak przeczytam cos na telefonie to mam oznaczone ze przeczytałam i pozniej to mi umyka zanim zdaze opublikować komentarz. Co do ilości cukru pudru to ja użyłam bialka z małego jaja wiec wystarczyło. Ale lukier zawsze trzeba wziac "na oko" i jesli jest za rzadki to dodac wiecej cukru pudru,bo różnie to bywa i nie zawsze się da policzyć to dokładnie. Dziękuję za uwagę.
OdpowiedzUsuńCzy ser w kostce to twaróg?? Czy może inny??
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Ser w kostce to twaróg.
OdpowiedzUsuń