odwracane ciasto bananowe


Łatwe i niedrogie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, dobrze wyczuwalne są w nim nie tylko banany ale też orzechy i miód. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych. To także fajny sposób na zużycie mocno dojrzałych bananów.

*foremka 23*23 cm
Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g startych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
Foremkę wyścielić papierem do pieczenia, dno posmarować miodem. Trzy banany przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na miodzie, przekrojoną stroną do dołu. 
Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać jajka. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą,orzechy, jogurt, śmietanę i rozgniecionego banana. Całość wlać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut a następnie odwrócić foremkę do góry dnem, zdjąć ją i delikatnie odkleić papier. 

4 komentarze: