medaliony z indyka w kokosie


 Ostatnio mam jakąś niemoc twórczą i nie mogłam wymyślić nic na obiad. I wtedy przypomniałam sobie o tym przepisie. Do mięsa panierowanego w kokosie przymierzałam się już od bardzo dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.I wreszcie się udało. Przyrumieniony kokos ma intensywny smak i zamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały, że następnego dnia z samego rana pojechał po indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety. 

Składniki:

  • 400 g fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle" czyli już pokrojone plastry mięsa)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 50 g kokosu
  • olej
  • sól, pieprz
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać z odrobią soli. Mięso oprószyć mąką z obu stron a następnie zanurzyć w jajku. Pozostałą mąkę wymieszać z kokosem i panierować w tym mięso. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić lekko kotlety z obu stron dosłownie przez chwilę. Następnie przełożyć mięso na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika z górną grzałką nagrzaną do 200*C. Piec około 10 minut.
Mięso można też upiec na samej patelni ale należy robić to powoli bo kokos łatwo się przypala. 

4 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobną panierkę do kotlecików z piersi kurczaka i wszystkim smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię na obiad. Przyznam, że bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie to z kokosem, takiej panierki jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos, że owoc i niego miąższ wyciągnięty czy w takiej formie wiórków do ciasta?:)

    OdpowiedzUsuń