chrupki z ciecierzycy


Chyba wszyscy lubimy coś chrupać przed telewizorem. Paluszki, chipsy, chrupki i inne słone przekąski są może i smaczne (przyznaję się bez bicia, że lubię) ale niekoniecznie zdrowe. Postanowiliśmy od nowego roku odżywiać się zdrowiej więc skusiłam się i wypróbowałam popularny ostatnio przepis na zdrowe chrupki. Smakowały mi, nawet bardzo ale zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Zimne robią się twarde ale można temu zapobiec przechowując je w szczelnym pojemniku. Najlepiej smakują mocno doprawione ostrą papryką i czosnkiem. Wtedy nie czuć tak bardzo charakterystycznego smaku cieciorki, który niektórym przeszkadza. 

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (400g) 
  • 3 łyżki oleju 
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pieprz
Ciecierzycę odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Można użyć też suchej ciecierzycy- wtedy należy ją moczyć przez noc, a następnie ugotować. Prościej jednak i szybciej jest jest użyć konserwowej. Olej wymieszać z przyprawami i dokładnie obtoczyć ciecierzycę w tej mieszance. Wysypać na blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut, od czasu do czasu pomieszać.  

3 komentarze:

  1. Super pomysł!
    Smacznie i zdrowo!
    Na pewno spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, takie pomysły na zdrowe przekąski są na wagę złota :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zastanawia mnie jak to smakuje bo jakos do ciecierzycy się mocno zraziłam :)

    OdpowiedzUsuń