placuszki kokosowe z sosem czekoladowym


Po upieczeniu ostatniego sernika zostało mi pół puszki mleczka kokosowego a że trzeba było je wykorzystać (mleko kokosowe po otwarciu puszki może stać w lodówce 3 dni) to musiałam wymyślić coś na szybko. Kolejne ciasto by u nas już nie przeszło więc wykombinowałam szybkie placuszki z tego co akurat było pod ręką. Mój brat, ogromny wielbiciel wszelakich placków stwierdził, że są przepyszne więc to najlepsza rekomendacja.

Składniki:
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 150 ml mleka
  • 40 g czekolady  gorzkiej
  • 3 łyżki mleka lub kremówki
  • olej do smażenia
Mleko kokosowe, mleko,jajka, mąkę, cukier i wiórki zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dolać jeszcze trochę mleka. Powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko obrać i pokroić na płaskie kawałki. Dodać do ciasta, wsypać rodzynki i wymieszać. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu smażyć niewielkie placuszki. W czasie kiedy będą się smażyć przygotować sos czekoladowy: czekoladę połamać i razem z mlekiem (lub kremówką) umieścić w miseczce nad parą wodną i rozpuścić. Polać placuszki i posypać odrobiną wiórek kokosowych. 

1 komentarz: