Po ostatniej dużej dawce serników i mazurków mam dla Was małe słodkie co nieco w karaibskich klimatach. Moje ulubione połączenie: rum i kokos oblane czekoladą czyli domowa podróbka słynnych batoników. Może wizualnie nie są przepiękne ale w smaku po prostu bomba!
Składniki na około 20 niedużych batoników:
- 200 g wiórek kokosowych (najlepiej drobnych)
- 125 ml śmietanki 30%
- 60 g cukru pudru
- 3 łyżki rumu (lub więcej)
- 80 g masła
- 200 g czekolady (najlepiej pół na pół mleczna z deserową)
- 2 łyżki mleka
Śmietankę i masło podgrzać w rondelku aż się połączą. Wsypać kokos, cukier puder i wlać rum. Dokładnie wymieszać, wystudzić a następnie wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa się schłodzi i będzie miała bardziej zwartą konsystencję formować batoniki. Układać je na kratce do studzenia. Czekoladę połamać i wlać do niej mleko. Rozpuścić nad parą, przestudzić. Za pomocą pędzelka posmarować batoniki. Odstawić, żeby czekolada zastygła.
Fajny i prosty przepis. Czy można pominąć rum, albo dodać coś zamiast rumu dla osób, które nie mogą pić alkoholu?
OdpowiedzUsuńŻona uwielbia te batoniki. Muszę podsunąć jej przepis na domowe bounty :)
OdpowiedzUsuń