Blaty kruchego ciasta przełożone kremem kajmakowym i wykończone bezą z migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem całości, dlatego osadziłam je na warstwie kakaowych herbatników. To ciasto dla osób lubiących bardziej słodkie wypieki.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 300 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
na bezę:
- 4 białka
- 100 g płatków migdałowych
- szklanka cukru
na przełożenie:
- 300 g masła
- 1,5 puszki kajmaku
- sok z połowy cytryny
- kieliszek wódki
- 250 g kakaowych herbatników
Składniki ciasta zagnieść, całość podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na papierze do pieczenia wielkości blaszki. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i ubić pianę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 15 minut. Po tym czasie na jeden blat ciasta nałożyć pianę, posypać migdałami i piec jeszcze pół godziny w 140*C, pozostałe blaty ciasta wyjąć. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny, Na końcu dodać wódkę. Podzielić krem na 3 części. Herbatniki rozłożyć na dnie blaszki. Posmarować częścią kremu. Delikatnie przykryć jednym ciastem i posmarować drugą częścią kremu. Przekładać w ten sposób tak, aby ostatnią warstwą była beza z migdałami. Poskładane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Mam podobny przepis tylko bez herbatników, bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń