Jagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie letnim. Zawsze kojarzą mi się z wakacjami, pamiętam jagodzianki sprzedawane na plaży. Mimo tego sentymentu wolę jednak te domowe, bo po pierwsze są pełne jagód a po drugie są wilgotne i świeże jeszcze na drugi dzień.
Składniki na 10 dużych jagodzianek:
- 500 g mąki + do podsypania
- 2 jajka + 1 do posmarowania
- 250 ml mleka
- 150 g cukru + 70 g do jagód
- 100 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 szklanki jagód
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odczekać około 10 minut, następnie dodać 2 jajka, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie na tyle elastyczne, że nie będzie się kleić do miski, przestać wyrabiać, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć. Na środku położyć jagody i zasypać odrobiną cukru. Skleić ciasto dokładnie, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około 10-15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Moje ulubione drożdżówki...
OdpowiedzUsuń