Biszkopt, warstwa bananów z galaretką i lekki mus czekoladowy wieńczący całość. Bardzo smaczne, lekkie, o wyraźnym smaku.
Lubicie banany w czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki zimnej wody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę bananową:
- 6 bananów
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 1/2 kostki masła
na mus czekoladowy:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
dodatkowo:
- 3 łyżki bitej śmietany
- wiśnie kandyzowane
Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal ubijając dosypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 35 minut w 175*C. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w połowie litra wody, wystudzić. Banany piec w skórkach w 200*C aż do momentu, kiedy będą czarne (około 10-15 minut). Zmiksować blenderem na mus. Masło rozpuścić i wystudzić. Banany, masło i galaretkę wymieszać razem i kiedy całość zacznie tężeć to wyłożyć ją na biszkopt. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Czekolady połamać i rozpuścić na parze. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z wystudzoną czekoladą. Mus wyłożyć na warstwę bananową. Odstawić do stężenia na minimum kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną i wisienką.
Wyglada przepysznie, swietny przepis. Nie moge doczekac sie az sie upiecze i bede mogl sprobowac :)
OdpowiedzUsuń