Jeśli lubicie domowe ciasta "jak u babci" to polecam właśnie to. Grube ale nie suche ciasto półkruche, na nim warstwa dyni i jabłek a wszystko to zwieńczone cynamonową kruszonką. Doskonałe nie tylko jako deser ale będzie też pysznym śniadaniem, jeśli podamy je ze szklanką mleka lub kakao.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany kwaśnej gęstej 18%
- 250 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
- 500 g dyni
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka soku z cytryny
- szczypta cynamonu
na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- łyżeczka cynamonu
Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać cukrem, wlać sok z cytryny i smażyć aż woda odparuje. Pod koniec dosypać cynamon (można dosłodzić jeśli będzie za mało słodkie). Wystudzić i rozsmarować na cieście. Z podanych składników przygotować kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńładne przystrojenie
OdpowiedzUsuńZnakomite :)
OdpowiedzUsuńChoć ja z dynią jeszcze poczekam...