sernik ze śliwkami



Kolejny wypiek inspirowany kolorami i smakami lata- sernik ze śliwkami i galaretką. To niecodzienne połączenie wymyślone przez moją córeczkę. Sernik jest lekki i puszysty, osadzony na herbatnikach jabłkowych, które nadają mu oryginalnego smaku.

*tortownica 26 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 300 g herbatników jabłkowych (lub zwykłych)
  • 100 g masła
na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
na wierzch:
  • 500 g dużych ciemnych śliwek
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (lub innej różowej)
Ciastka rozdrobnić w malakserze na proszek, wymieszać z miękkim masłem i wylepić nimi dno tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Mocno docisnąć. Podpiec w 180*C przez około 10 minut. 
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, olej i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować krótko ale dokładnie. Na końcu delikatnie dodać pianę ubitą z białek. Masę serową wylać na podpieczony spód, piec w 170*C przez około 40 minut. Kiedy wierzch ciasta nie będzie już płynny ułożyć na nim śliwki pokrojone w ósemki. Piec jeszcze około 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Na wystudzony sernik wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1,5 szklanki wody. 

6 komentarzy: